Ayrıntı Yayınları yeni yıla da hızlı bir başlangıç yaptı; Ocak ayında da okura edebiyat, tarih, kuram ve anı kitaplarından oluşan güzel bir seçkiyi sundu.
13.01.2015 – 15:34
Kürt Davasının yarattığı göç dalgası, iç savaşın etkilerinin anlatıldığı Hasan Sever’in ilk romanı “Birazcık Halil”, Christian Jungersen’in insan psikolojisine nüfuz ettiği son romanı Kayboluyorsun, çağdaş İspanyol edebiyatının en heyecan verici yazarlarından Manuel Vilas’ın aşkın ve erotizmin doğasını cüretkar bir dille mercek altına aldığı roman Parıltılı Armağan… Tarihçi Darrin M. McMahon’un antikçağdan itibaren deha kavramının izini sürdüğü kitabı, İlahi Gazap, Warwick Ball’un Antik İran ve Batı’yı anlattığı Tek Dünyaya Doğru ile Margaret A. Rose’un kaleme aldığı Marx’ın Kayıp Estetiği ile Füsun Özbilgen’in derlediği Sinan Kâzım Özüdoğru’nun anlatıldığı Devrimciler Ölmez, Ayrıntı Yayınları’ndan okurla buluştu.
Birazcık Halil
Hasan Sever ilk romanı Birazcık Halil’de, bizi saran hırçın zamanın ve ona ait anlatıların kesiştiği trajik bir bedenin öyküsünü anlatıyor.
Romanın kahramanı Halil, aslında sadece kendine ait basit bir hayat özlemi duyuyor olsa da kaçınamadığı tarihinin korunda yanmaya mahkûm bir gençtir. O geri dönüşü olmayan girdabın içinde, Almanya’daki işçilerin hayata tutunma çabaları, ilk dönem siyasi sürgünler, yaşlı bir Alman kadının gözünden İkinci Dünya Savaşı, savaşın altüst ettiği insanlar, 90’ların Türkiye’si, politik mücadeleye bağlanmış öğrenciler, İsviçre’deki son kuşak siyasi sürgünler, Kürt Davası’nın yarattığı göç dalgası ve yaşlı bir Kürt kadının gözünden iç savaş…
Bütün bu hikâyelerin yegâne kesişeni, “Küçük, benim olan, önünü arkasını görebildiğim bir hayat yaşayacağım” deyip, bunu başaramayan Halil’dir…
Kaynak: https://www.cnnturk.com/haber/kultur-sanat/kitap/ayrinti-yayinlari-ocak-ayi-kitaplari